Vrečko?

Vrečke iz bombažnih majic

Na projektu Tekstilnica smo od svojega delovanja zbrali že nešteto bombažnih majic vseh oblik, barv in velikosti. Večji del teh majic se predela v industrijske krpe, iz preostalega dela pa ustvarjamo čisto nove vrečke, ki so zelo primerne za nošenje večjih in tudi težjih stvari. Vrečke so vam na voljo v naši spletni trgovini in na kakšnem od naših dogodkov. Ob tej priliki smo ustvarili tudi nov kratek video.

O problematiki plastičnih vrečk

Po nekaterih podatkih naj bi odrasel prebivalec Slovenije na leto v povprečju porabil med 130 in 150 plastičnih vrečk. Te po končani uporabi (običajno ni daljša od 30 minut) največkrat končajo med mešanimi odpadki, kamor ne sodijo, saj se jih da reciklirati (trenutno se jih reciklira le okoli 4%). Plastične vrečke se razkrajajo tudi do 1000 let in predstavljajo grožnjo za naravo ter za zdravje ljudi in živali (predvsem morskih). Pri tem velja poudariti tudi, da so vrečke narejene iz neobnovljivih surovin, kot sta nafta in zemeljski plin.

Partnerji projekta Tekstilnica smo za omejevanje plastičnih vrečk, saj je ob usmerjenem obdavčenju (s tem višje cene) in usmerjenem osveščanju to lahko učinkovit ukrep zniževanja njihove porabe in zniževanja količin nastalih odpadkov na splošno.

Kako opraviti nakup brez plastične vrečke

Vedno imejte s seboj vrečko za večkratno uporabo

Vrečka iz blaga naj ne manjka v vaši torbici ali nahrbtniku, saj se nakupi pogosto zgodijo nepričakovano. Če uporabljamo vrečko iz blaga, lahko prihranimo 6 vrečk na teden. To je 305 vrečk na leto. To je 24.095 vrečk na povprečno življenjsko dobo Slovencev.

Pravočasno zavrnite plastično vrečko pri blagajni

Vsekakor ni odveč nasvet, da bodite v pripravljenosti predvsem na blagajni, predvsem ko plačujete, saj vam prav takrat prijazna prodajalka že podarja plastično vrečko, NE POZABITE je pravočasno zavrniti!

Vzdržite se plastičnih vrečk na oddelku s sadjem in zelenjavo

Verjetno se boste vprašali, kako pa ravnati na oddelku s sadjem in zelenjavo. Vsekakor imejte za ta namen s seboj več vrečk iz blaga, po možnosti čim lažjih. Izbrano sadje in zelenjavo zlagajte v košaro ali pa kar direktno v najlažjo vrečko iz blaga (v primeru večjih količin), živilo prenesite na tehtnico, stehtajte kar direktno na tehtnici ali v vrečki iz blaga. Ko stehtate živilo, lahko nalepko nalepite kar direktno na neužitno lupino (npr. banane, melone ipd.), če pa so živila že v vrečki, nalepko preprosto prilepite na blago vrečke. Pozorni morate biti, da v eno vrečko iz blaga ne zložite preveč različnih živil, da jih boste lahko na blagajni pokazali prodajalki. Doma odstranite nalepke z vrečke in jih vrzite v koš za papir.

V večjih trgovskih centrih se zgodi, da prodajalci kupce opozorijo, da morajo vsako živilo tehtati v svoji vrečki, zato predlagamo, da imate s seboj več manjših vrečk iz blaga. Lahko pa vam bodo celo prepovedali uporabo s seboj prinešenih vrečk za te namene. Vedno imate možnost izbire in take trgovine enostavno več ne obiskujete. Priporočamo tudi nakup sadja in zelenjave v specializiranih trgovinah ali pa opravite nakup neposredno na eni izmed slovenskih kmetij (kjer bo tudi cena bolj ugodna), kjer prodajalcem vaše, s seboj prinešene vrečke, ne bodo predstavljane problem, saj imajo v manjših trovinah, še posebej tam, kjer dobite sadje in zelenjavo pri pultu, večji pregled nad tem, kaj in koliko kdo kupi. Pa še sadje in zelenjava sta tam bolj sveža.

Plastičnim vrečkam se povsod ne moremo izogniti, je pa zelo pomembno, da vemo, kam s tistimi, ki jim imamo, pa so že odslužile svoj namen. Spadajo v zabojnik za embalažo, saj le tako zagotovimo, da bodo odšle v nadaljnjo predelavo.

Piše: Urša Dolinšek

Foto: Katja Sreš

Komentiraj