Zakaj Slovenija potrebuje Ekologe brez meja

Ob mednarodnem dnevu Zemlje smo opozorili na nevzdržno stanje financiranja okoljskih nevladnih organizacij (NVO) v Sloveniji. Zato smo 22. aprila 2015 ugasnili telefone in zatemnili naše spletne strani in družabna omrežja.

Pa smo sploh potrebni? To najbolje presodite sami.

Lahko pa povemo, da smo med 112 državami globalnega Let’s do it! gibanja, še vedno rekorderji po deležu prebivalcev, ki so se udeležili akcij Očistimo Slovenijo. Da smo skupaj z zadrugo Dobrote ustvarili 7 novih delovnih mest z zbiranjem in izmenjavami oblačil in tekstila. Da se je zbiranja tekstila lotilo vsaj še eno podjetje in da so ti zabojniki postali del ekoloških otokov. Najmanj sedem družin torej zdaj ne potrebuje socialne pomoči. V manj kot enem letu smo s promocijo Zero Waste koncepta dosegli, da se je zanj odločilo že 6 občin, med njimi kot prva prestolnica tudi Ljubljana, ki se je tako tudi odrekla sežigalnici odpadkov. In da se za pridružitev tej mreži resno pripravlja še 10 drugih občin. Problematiko zavržene hrane smo dodatno odprli do te mere, da naše projekte že skoraj dobesedno kopirajo drugi. In da smo sodelovali v postopkih sprejemanja strategij in zakonodaje na nacionalni in evropski ravni – včasih celo edini iz Slovenije.

O pomenu okoljskih nevladnih organizacij smo skupaj s fundacijo Umanotera spregovorili v oddaji Odmevi.

odmevi

Gaja Brecelj (Umanotera) in Urša Zgojznik (Ekologi brez meja) sta spregovorili o financiranju in pomenu okoljskih nevladnih organizacij

Če želite izvedeti kaj vse smo naredili lani in letos, lahko kliknete tule.

Če menite, da smo potrebni za Slovenijo, nas lahko podprete z donacijo na:

Društvo Ekologi brez meja

Grablovičeva 52, 1000 Ljubljana

IBAN: SI56 0201 0025 8264 309

SWIFT: LJBASI2X

koda namena: CHAR

referenca: SI00 in datum v obliki ddmmllll

 

EBM ekipa: Albin, Erika, Helena, Jaka, Katja, Urša D in Urša Z

Komentiraj