Včeraj smo dokazali, da je s prostovoljstvom svet lahko lepši

14. Festival prostovoljstva je za nami! Festival prostovoljstva je festival druženja podobno mislečih ljudi. Ljudi, ki jim je mar za okolje, za sočloveka in živali. In zato se imamo vedno lepo. Drug od drugega se učimo, spoznavamo nove ljudi in nove projekte. Izmenjujemo si zamisli in iščemo možnosti za sodelovanje.

To leto smo se zbrali na Kongresnem trgu in čeprav se je nebo grozeče temnilo in je včasih zapihal kar malo prehladen veter, nam to ni vzelo ne volje, ne veselja.

Ekologi brez meja smo na stojnici tokrat podrobneje predstavili naš nov in hkrati trenutno največji projekt Tekstilnica, katerega partner smo in pri katerem sodeluje tudi veliko prostovoljcev. Da ne bi ostalo samo pri besedah, smo našo dejavnost podprli tudi s prikazom in prodajo izdelkov, ki jih iz zbranega rabljenega tekstila ustvarijo šivilje v Zadrugi Dobrote. Vsaka vrečka iz blaga ni navadna vrečka in vsak copat ni navaden copat. Vsi so nekoč živeli neko drugo življenje. Morda je bila pisana torbica nekoč lepa obleka, ki jo je nosila mlada ženska, ko je šla prvi dan v službo, ali pa je copat bil prt, ki je pokrival mizo ob slavnostnih dogodkih. Običajno takšni odsluženi predmeti žalostno končajo v kakšni prašni kleti ali pa celo na smetišču. Mi pa jim podarimo novo življenje!

Ob tem so ljudje lahko začutili in verjeli, da je zbran tekstil resnično koristno uporabljen in da je ta projekt naravnan ekološko in istočasno tudi socialno, saj predstavlja ogromno možnosti za prostovoljno delo kot tudi zaposlitev ljudem, ki bi sicer težko našli delo na prostem trgu.

Festival je dobra priložnost, da na prijazen in nevsiljiv način vse obiskovalce seznanimo s svojo dejavnostjo in morda se je tudi tokrat zgodil kakšen pomemben premik v njihovem razmišljanju in odnosu do okolja.

Imamo veliko idej, smo prizadevni in ustvarjalni, a vedno potrebujemo še par pridnih rok, ki nam bi priskočile na pomoč na naših izmenjavah oblačil in drugih dogodkih v sklopu projekta Tekstilnica kot tudi drugih aktivnosti partnerjev projekta, zato vse skupaj prav lepo še enkrat vabimo, da se nam pridružite kot prostovoljci in nam pomagate uresničevati naše zamisli, hkrati pa se vsem našim pridnim prostovoljcem, ki nam že pomagajo, prav lepo zahvaljujemo, saj brez vaše pomoči ne bile stvari tako dobro izpeljane, kot so. Hvala!

Avtor besedila: Helena Nieboer

Avtor fotografij: Almedina Meštrovac

 

 

Komentiraj