Teden korporativnega prostovoljstva

Prostovoljski korporativni programi podjetij imajo v razvitem svetu že dolgo tradicijo. Pokazalo se je, da koristijo prav vsem, ki so v njih tako ali drugače vključeni – zaposlenim, podjetju, neprofitnim organizacijam in lokalni skupnosti.

Časi, ko smo povezovali termin družbena odgovornost le z sponzorstvom in donacijami, so preteklost. Podjetja se danes odločajo za bolj inovativne oblike sodelovanja z akterji lokalnega okolja, ki delujejo stimulativno tako na zaposlene kot na poslovne cilje podjetja.


Vračamo družbi – AmCham Teden korporativnega prostovoljstva (Vir: prostovoljstvo.org)

Med 30. septembrom in 4. oktobrom 2013 je potekal teden korporativnega prostovoljstva, ki ga je izvedla AmCham Slovenija v sodelovanju z glavnim organizatorjem projekta Vračamo družbiSlovensko filantropijo. Slovenska filantropija že nekaj časa spodbuja podjetja k vključevanju v skupnost tudi s prostovoljnim delom, saj je to tudi priložnost za boljše poznavanje lokalne skupnosti in njenih potreb.

Odzvalo se je veliko podjetij, ki so preko prostovoljnega dela na tak ali drugačen način pomagala lokalni skupnosti in družbi kot celoti. Nekateri so se odločili, da prebarvajo igrala v vrtcu, drugi so obnavljali koče v planinah ali pa upokojence uvajali v čudežni svet računalništva, zaposleni na ameriškem veleposlaništvu pa so z nekaterimi drugimi diplomati pomagali v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič pri urejanju okolice.

 


Zbrani tekstil podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o.

(Foto: Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o.)

Društvo Ekologi brez meja se je vključilo s svojo pobudo, da zaposleni kot prostovoljci v svojem podjetju zbirajo rabljena oblačila in tako podprejo okoljevarstveni in socialni projekt Tekstilnica. Preko projekta Vračamo družbi je društvo neposredno sodelovalo s KPMG Slovenija d.o.o, S&T Slovenija d.d. in Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o., posebej pa so se priključili še Plinovodi d.o.o. in Društvo študentov psihologije Slovenije, ki so tekstil zbirali v sklopu svojega projekta Kako.si.

 


Uspešna zbiralna akcija tekstila v podjetju S&T Slovenija d.d. (Foto: S&T Slovenija d.d.) 

Podjetja so zbirala različno dolgo in na različne načine, odzivi zaposlenih pa so bili povsod dobri. Zbrali so kar 1100 kg tekstila. Tona tekstila! Tona bolj ali manj rabljenih oblačil, ki ne bodo pristala na smetišču, ampak bodo zaživela novo življenje v novem domu ali postala drugačen predmet, s povsem novo uporabno vrednostjo. Prav lahko, da se bo nekaj teh oblačil prelevilo v unikatna božično novoletna darila, ki jih ravno zdaj šivajo šivilje iz projekta Tekstilnica po načrtih in krojih mladih slovenskih ustvarjalcev, ki so zmagali na natečaju za najbolj izvirna darila, narejena iz rabljenega tekstila.

Dobre stvari vedno padejo na plodna tla. Zato vsi verjamemo, da se drugo leto spet vidimo, obogateni še z novimi inovativnimi idejami in še več pridruženimi podjetji.

 

Piše: Helena Nieboer

 

 

Komentiraj