Smetiškarije v Hiši eksperimentov

Ustanova Hiša eksperimentov v okviru projekta VOICES v petek, 22. novembra 2013, organizira dan posvečen ravnanju s komunalnimi odpadki, ki so ga poimenovali SMETIŠKARIJE. Na dogodku, ki bo potekal v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, sodelujemo tudi Društvo Ekologi brez meja.

SMETIŠKARIJ se boste lahko udeležili med 9. in 21. uro na treh različnih lokacijah v centru Ljubljane: Ustanova Hiša eksperimentov, Trubarjeva cesta in Gimnazija Ledina.

V okviru SMETIŠKARIJ se boste lahko preizkusili v hitrostnem ločevanju odpadkov, se seznanili z dejstvi o komunalnih odpadkih, ustvarjali na Reciklažnem triciklu, v okviru Reciklažnih delavnic izdelali uporabne predmete, ki jih boste lahko odnesli s seboj (med drugim tudi uporabno novo vrečko iz stare majice, ki vam jo bomo pomagali narediti prostovoljci iz Društva Ekologi brez meja). Vaše ideje za bolj čisto prihodnost z manj odpadki se bodo dokumentirale, lahko se boste pogovarjali s (S)Metko, si ogledali dogodivščino Dvomologija, si ogledali slovenski dokumentarni film Uroša Robiča: Plastik fantastic in vaše poglede na komunalne odpadke delili na ZnaČAJu znanosti ob čaju in hiškotkih (eden izmed posebnih gostov ZnaČAJa bo tudi članica Društva Ekologi brez meja, Erika Oblak).

***

PROGRAM (letak):

Hiša eksperimentov

9:00 – 19:00

  • Simbolična »vstopnina« – Prinesite komunalni odpadek in ga pravilno ločite!
  • (S)Metka – virtualna lutka
  • Rezultati projekta VOICES
  • Virtualni eksperiment: E-kolog
  • Filmček VOICES
  • Tvoja ideja za bolj čist jutri –  izdelovanje videa vaših idej
  • Reciklažnice – izdelajte uporabne predmete iz komunalnih odpadkov: Ustanova Hiša eksperimentov, Interseroh, Društvo Ekologi brez meja
  • Reciklažni Krneki – izdelovanje preprostih eksperimentov iz komunalnih odpadkov

16:30 Znanstvena dogodivščina DVOMOLOGIJA

17:30 Igrano-dokumentarni film PLASTIK FANTASTIK – Odličen slovenski dokumentarec o plastiki z malo drugačnega zornega kota, njenih vplivih na vas in okolje. Po projekciji se lahko pogovorite z avtorjem filma Urošom Robičem.

19:00 ZnaČAJ Znanosti – neformalni pogovor s strokovnjaki: Janko Kramžar – Snaga, Brigita Šarc – ARSO in Erika Oblak – Društvo Ekologi brez meja; dogodek pa bo povezovala Meta Ornik.

Trubarjeva cesta

10.00 – 17.00 “Pravilno ločuj!” – Izvedi sam eksperiment na temo pravilnega ločevanja odpadkov.

11:00 – 18:00 Reciklažni tricikel – Mimoidoči lahko izdelate svoj eksperiment iz komunalnih odpadkov.

11:00 – 18:00 Reciklažnice z Društvom Ekologi brez meja in podjetjem Interseroh

8:00 – 19:00 Dejstva o komunalnih odpadkih – razstava odpadkov. Kako se problem odpadkov manifestira v Sloveniji? In kaj je mogoče storiti glede tega?

Gimnazija Ledina

14:00 Debata – Komunalni odpadki in inovacija.

9:00 – 17:00 Razstava nacionalnega razpisa – Izvedi sam eksperimenti, narejeni iz komunalnih odpadkov.

Vljudno vabljeni!

***

Hiša eksperimentov (HE) je center znanosti, kjer so postavljeni eksperimenti tipa »izvedi sam«. V tujini podobnim središčem pravijo hands-on science center. Hiša eksperimentov pa niso samo eksperimenti, ampak še veliko več.

VOICES je projekt posvetovanja z evropskimi državljani, ki raziskuje koncept uporabe »odpadkov kot vira«. Zamisli 1.000 evropskih državljanov iz 27 članic Evropske unije, pridobljene pri razpravah fokusnih skupin, bodo vključene v raziskovalni program Evropske unije.

***

 

Komentiraj