Rabljene igrače razveseljujejo otroke in okolje

Ekologi brez meja smo v zadnjem času zelo aktivni na projektu Tekstilnica, v okviru katerega potekajo zbiralne akcije rabljenega tekstila, izmenjave oblačil in drugi dogodki, ki osveščajo javnost o možnostih ponovne uporabe rabljenih oblačil in pomenu ločenega zbiranja tekstilnih izdelkov. Zbranega tekstila je veliko, vmes pa se večkrat znajdejo tudi lepe in še povsem uporabne igrače. Trudimo se, da takšne igrače ne bi postale odpadek, ampak dobile novo življenje.

Tako kot v primeru še popolnoma uporabnih rabljenih oblek, ki jih vračamo nazaj med ljudi na mesečnih izmenjavah oblačil, se trudimo najti nov dom (ki ni smetišče) tudi rabljenim igračam. Igrače namreč kot odpadek prav tako predstavljajo obremenitev za okolje. In več kot očitno je, da jih, tako kot oblačila, doma kopičimo preveč in ne vemo, kam bi z njimi. Tako smo z veseljem opazovali, kako so rabljene igrače na primer iskale nove lastnike v okviru izmenjave otroških oblačil na Waldorfski šoli v Ljubljani, v septembru 2013. Ker se otroci zelo hitro naveličajo igrač, so izmenjave odlična alternative kupovanju vedno novih igrač – tako prihranimo denar, vire, energijo in varujemo okolje. Poleg tega tako otroci kot starši domov odidejo zadovoljni. Naslednja takšna priložnost bo spet v prazničnem decembru, zato ne spreglejte vabila v napovedniku dogodkov.

 Septembra so rabljene igrače iskale nov dom na izmenjavi otroških oblačil (foto: Jasna Možina)

Količina igrač, ki smo jih tekom leta 2013 zbrali v okviru projekta Tekstilnica, pa je presegla vsa pričakovanja, zato smo se odločili, da jih podarimo Humanitarnemu društvu Adra Slovenija. Z Adro smo namreč sodelovali že lansko leto, ko smo v okviru projekta Star papir za novo upanje (zbiranje starega papirja), ob koncu akcije zbran izkupiček 10.000 € v celoti namenili njihovemu dobrodelnemu projektu Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki. Adra nadaljuje s projektom osrečevanja slovenskih otrok, za katerega sredstva zbirajo tudi na dobrodelnih bazarjih igrač, kjer si lahko ljudje v zameno za donacijo izberejo poljubno igračo.

Simbolična predaja igrač s strani Društva Ekologi brez meja (foto: arhiv Društva Adra)

Igrače, ki so jih naši partnerji v Zadrugi Dobrote skrbno pripravili za njihov posebni namen, smo v Adrine roke predali predstavniki društva Ekologi brez meja na otvoritvi dobrodelnega bazarja, v pasaži Maxi marketa, 10. oktobra 2013. Donirane igrače je bilo nato možno v času bazarja kupiti za donacijo (najmanj) 1 €. Na ta način pridobljena sredstva Adra delno namenja napolnitvi šolskih skladov tistih slovenskih šol, kjer je največ otrok iz socialno ogroženih družin in delno za aktivne počitnice otrok iz socialno ogroženih družin, družin, v katerih je vladalo nasilje, otrokom iz materinskih domov, varnih hiš in mladinskih domov.

V zameno za donacijo so si obiskovalci bazarja lahko izbrali igračo (foto: arhiv Društva Adra)

Veseli smo, da smo lahko z donacijo igrač društvu Adra podprli projekt, katerega cilj je osrečevanje slovenskih otrok in tako hkrati dali igračam nov namen ter upamo, da tudi priložnost, da igrače najdejo nov dom in prijatelje.

Piše: Jasna Možina

 

1 Komentar.

  1. Tamara pravi:

    Mi jih ponavadi podarimo na http://www.dingdong.si

Komentiraj