Na Smetiškarijah je bilo sMetovno

Z Društvom Ekologi brez meja smo 22. novembra 2013 sodelovali na Smetiškarijah, ki jih je organizirala Ustanova Hiša eksperimentov v okviru projekta VOICES. Dan je bil posvečen ravnanju s komunalnimi odpadki.

V okviru SMETIŠKARIJ so se obiskovalci lahko preizkusili v hitrostnem ločevanju odpadkov, se seznanili z dejstvi o komunalnih odpadkih, ustvarjali na Reciklažnem triciklu, v okviru Reciklažnih delavnic izdelali uporabne predmete, ki so jih lahko odnesli s seboj (med drugim tudi uporabno novo vrečko iz stare majice, ki smo vam jo pomagali narediti prostovoljci iz Društva Ekologi brez meja). Vaše ideje za bolj čisto prihodnost z manj odpadki so se dokumentirale, lahko ste se pogovarjali s (S)Metko, si premierno ogledali dogodivščino Dvomologija, ki nas je vse opozorila na to, da je dobro dvomiti oz. razmišljati s svojo glavo, si ogledali slovenski dokumentarni film Uroša Robiča: Plastik fantastic in vaše poglede na komunalne odpadke delili na ZnaČAJu znanosti ob čaju in hiškotkih, kjer je potekal neformalni pogovor s strokovnjaki: Janko Kramžar – Snaga, Brigita Šarc – ARSO in Erika Oblak – Društvo Ekologi brez meja; dogodek pa je povezovala Meta Ornik.

Na Smetiškarijah smo se vsi zabavali in hkrati naučili nekaj novega, predvsem pa nas je (vsaj) na ta dan družila skupna tematika – odpadki. Upamo pa, da nas bo v prihodnosti tudi ob drugih dnevih!

 

Piše: Urša Dolinšek

Naslovna fotografija: Marko Mikulandra

Fotografije v galeriji: Branko Čeak, Helena Nieboer, Marko Mikulandra in Urša Dolinšek

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj