Zimska pravljica v ZIK Črnomelj

V soboto se je avla Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj ponovno napolnila s kreativnimi idejami mladih ustvarjalcev, dobro voljo obiskovalcev prireditve Smnj-na-plac! In nasmejanimi otroškimi obrazi.

Preteklo soboto so se v ZIK Črnomelj ponovno zbrali mladi belokranjski ustvarjalci, ki se enkrat mesečno predstavljajo na sejmu vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac! Tokrat so v duhu prihajajočega praznika zaljubljenih svoje stojnice odeli v barve ljubezni in obiskovalcem postregli s pravim ljubezenskim napitkom.

Razstavljavcem se je s svojo kulinarično ponudbo prvič pridružil Bar Kašča iz Doblič, ki je postregel z domačimi napitki in slastnimi sladicami, obiskovalcem pa so se predstavili tudi z domiselno ajdovo pogačo z orehi, domačo ajdovo moko, sokovi in suhim sadjem. Najmlajše je pravljičarka Breda peljala v svet domišljije, nato pa so otroci v ustvarjalnih delavnicah izdelali smučarje in se z njimi pomerili v slalomu, saj je tokratni sejem potekal pod sloganom »Zimska pravljica«.

Zimsko obarvana je bila tudi Za-menjalnica, ki poteka v sodelovanju z vseslovenskima projektoma Tekstilnica in Zelemenjava. Zaradi snega je bilo tokrat obiskovalcev sicer nekoliko manj kot običajno, vendar so redni za-menjalci kljub temu prišli menjati oblačila. »Za-menjalnica je bila polna oblačil, igrač, šalov ter toplih nogavic in rokavic. Menjali smo kar na veliko, predvsem naši stalni gostje, ki vedno najdejo kaj zase. Eni so prinesli oblačila in odnesli knjige, katerih se je tudi kar nekaj že nabralo za naslednji Smnj,« pravi vodja Za-menjalnice Brigita Kočevar.

Tudi tokrat so večino stvari, ki so ostale v Za-menjalnici, skupaj s podarjeno hrano in higienskimi pripomočki podarili Rdečemu križu Črnomelj za pomoč socialno ogroženim družinam. Velik uspeh je doživel tudi »Bizar« – izmenjava bizarnih, nepotrebnih, podvojenih ali iz drugih razlogov neželenih daril, zato ga bodo na željo obiskovalcev ponovili na naslednjem sejmu. Organizatorji za prihajajoče sejme pripravljajo še delavnice in izobraževanja odraslih, kar pa je le del njihovih načrtov za prihodnost. »Največji sen in, upajmo, kmalu ustvarjena želja pa je, da dobimo v centru Črnomlja prostor, v katerem bi vse naše dejavnosti potekale ves čas – mali inkubator, skozi katerega bi vsak dobil malo poguma in podpore, da svojo kreativno ali tudi podjetniško žilico preizkusi in realizira,« je svoje želje predstavila Urša Pogačnik, vodja projekta Belinov štiblc, katerega namen je med seboj povezati mlade ustvarjalce in jim odpreti vrata do kupcev. »Delavni in zagnani smo, vsak od nas bo z veseljem prispeval kar lahko, da uresničimo zastavljeno, saj konec koncev delujemo za dobro vseh, z majhnimi koraki do velikih sprememb.« še dodaja Pogačnikova.

Na naslednji Smnj-na-plac »Pust polnih ust« vas vabijo v soboto, 22. 2. 2014, ko bodo avlo ZIK Črnomelj napolnile pustne norčije.

 

Piše: Andreja Šober

Foto: Anže Skalja

 

Komentiraj