2. izmenjava otroških oblačil in igrač na Brezovici

Potem, ko je dogodek lani doživel odličen odziv, so se prostovoljci Sveta staršev Vrtcev Brezovica odločili, da v notranjegoriški dvorani ponovno organizirajo izmenjevalnico rabljenih otroških artiklov (oblačil, obutve, opreme in igrač). Izmenjava je potekala podobno kot lani, po načelu »prinesi 5 – odnesi 5«, a starši so lahko posamezne artikle vzeli domov tudi brez menjave. Od pol desetih zjutraj so tako dvorano polnila otroška oblačila različnih velikosti in barv, lepo ohranjeni čeveljci in druga obutev ter seveda igrače, knjige in druga otroška oprema. Strokovne delavke iz brezoviških vrtcev in druge prostovoljke so artikle porazdelile na tiste primerne za novorojenčke, ločila so tudi oblačila za deklice in dečke in jih razvrstila po velikosti za otroke različnih starosti. Nekateri starši odvečnih artiklov niso želeli menjati, zato so jih izmenjevalnici kar podarili. 

Podobne akcije po različnih krajih organizirajo prostovoljci, vrtci ali druge organizacije že nekaj časa. Povsod pa naletijo na pozitiven odziv in željo, da bi bilo takšnih akcij še več, najmanj dve sezonski na leto. Drugo izmenjevalnico v občini Brezovica je organiziral Svet staršev Vrtcev Brezovica v sodelovanju z vrtci, občino ter Društvom Ekologi brez meja. Ker se starši zavedajo, da situacija v nekaterih družinah ni rožnata in da nekateri nimajo denarja, da bi vsako sezono kupovali malčkom novo garderobo, so se z veseljem odzvali na akcijo in prinesli velike količine starih, vendar lepo ohranjenih otroških oblek. Tako je lahko vsakdo praktično brezplačno na novo oblekel svoje otroke.

»Namen akcije je predvsem krepiti pozitivne vrednote, v smislu ekologije, torej da so rabljena oblačila ravno tako dobra. Z izmenjevalnico oblačila krožijo in se ponosijo, saj otroci svoja oblačila prerastejo zelo hitro in tako v omari obležijo praktično neobrabljena in skoraj nova. Vse preveč oblačil se zavrže in med temi so tudi takšna, ki so lepo ohranjena in bi jih bil marsikdo vesel ter tudi takšna, ki se jih da predelati in ponovno uporabiti. Prav tako se lahko izmenja igrače, ki našim nadobudnežem niso več zanimive ali oprema, ki je zanje ne potrebujemo več,« je za skupino prostovoljcev sveta staršev povedala Lucija Kokelj in ob tem poudarila, da brez pomoči vzgojiteljic in strokovnih sodelavk iz vrtcev izmenjevalnice ne bi mogli izpeljati. Ob tem so se za pomoč zahvalile tudi Ignaciji Fridl Jarc, ki jim je podarila ekološke papirnate darilne vrečke, v katere so starši spravili izbrana oblačila.

Prostovoljke so vsakega starša, ki je prišel pogledat, kaj ponuja izmenjevalnica, napotile do informativne točke, kjer so oddali svoje odrabljene kose. Nato pa so lahko prosto ogledovali in izbirali oblačila, čevlje, copate, kapice, pajacke, pižame in drugo opremo za svoje najmlajše.

Tudi letos pa je bil dogodek namenjen najmlajšim. Na drugi strani dvorane so lahko uživali na oddelku rabljenih igrač, kjer so imeli svoj knjižni kotiček in ustvarjalne delavnice. Z mladima prostovoljkama so prebirali pravljice in zgodbice ter si iz starih nogavic ustvarili novo igračko. Medtem ko so se otroci igrali in ustvarjali svoje umetnine, pa so njihovi starši lahko v miru pregledali vse obleke in obutev.

Veliko oblek in igrač je tako v soboto dobilo nove lastnike. Podarjene stvari pa so lahko otroci ali starši vzeli domov tudi brez menjave, kar pa je ostalo materiala, bodo organizatorji predali drugim organizacijam. Igrače bodo podarili Humanitarnemu društvu Adra, preostala oblačila pa Ekologom brez meja, ki jih v svoji »Tekstilnici« poustvarijo v nova oblačila za ponovno uporabo ali pa jih predelajo v nekaj drugega. Sicer pa lahko tisti starši, ki v soboto niste imeli časa, kontaktirate Svet staršev vrtcev in se oglasite v Krajevni skupnosti Notranje Gorice, kjer bodo še dober mesec skladiščili preostale artikle.

Piše in foto: Vesna Novak

Video prispevek: http://www.siol.net/planet-tv/arhiv.aspx?caID=13&zaID=0&sort=1&cid=57489 – 9:21 minuta

 

Komentiraj