Črnomaljci so pozdravili pomlad

ČRNOMELJ  – Preteklo soboto so se v prostorih Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj znova zbrali ljubitelji ročnih del, vrtnarjenja in domače hrane, ki so na vrtičkarsko obarvani prireditvi Smnj-na-plac! praznovali prihod pomladi.

Mladim belokranjskim ustvarjalcem, ki se enkrat mesečno zberejo na sejmu vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac!, se je prvič pridružila ekološka kmetija Zupančič iz Jelševnika, ki je poskrbela za kulinarično razvajanje obiskovalcev. Poleg domačih sokov starih sort jabolk in ekološko pridelanega vina so navdušenim obiskovalcem ponudili tudi eno od svojih prepoznavnih jedi, ribji namaz iz postrvi iz njihove ribogojnice.

Celotna prireditev je bila posvečena prihodu pomladi. Tako so na brezplačnih ustvarjalnih delavnicah  najmlajši obiskovalci sejma izdelovali semenske bombice ter papirnate rože in okraševali cvetlične lončke, medtem ko so nekoliko starejše obiskovalce pričakali z vrtnarsko obarvanim dogajanjem. Tako so jih članice belokranjskega Biodinamičnega društva Lan na svoji stojnici in na predavanju seznanile z osnovnimi principi obdelovanja zemlje po načelih biodinamike, članice študijskega krožka „Obudimo stare vrtove“, ki poteka v ZIK Črnomelj, pa so predstavile svoje delo in se na predavanju z obiskovalci prireditve pogovorile o vse večjem pomenu lokalne pridelave hrane. Med predavanjema so si lahko ogledali brezplačno predvajanje dokumentarnega filma Zelena utopija o ekoloških urbanih skupnostnih vrtovih v Mariboru.

S pomladjo je znova v polnem obsegu zaživela tudi izmenjava semen in sadik, ki poteka pod okriljem vseslovenskega gibanja Zelemenjava. „Obiskovalci so nad Zelemenjavo vse bolj navdušeni, kar nas izredno veseli. Izmenjava domačih semen in sadik je odličen začetek ponovnega vzbujanja vzajemnosti v lokalni skupnosti in ravno to je eden od osnovnih namenov prireditve Smnj-na-plac,“ je prepričana idejna vodja sejma, Urša Pogačnik.

Obiskovalci so še bolj navdušeni nad izmenjavo oblačil in otroških igrač, ki v Za-menjalnici poteka v sodelovanju s projektom Tekstilnica, poleg tega pa na stojnicah med seboj izmenjajo tudi knjige, revije in neželena darila ter z donacijo hrane, oblek in higienskih pripomočkov pomagajo družinam v socialni stiski. „Prišli so stalni gostje, ki so veselo menjali in vsi našli vsaj en kos zase in obljubili, da pridejo še naslednjič. Ogromno oblačil pa so prinesli v dobrodelno košarico,“ je pojasnila vodja Za-menjalnice, Brigita Kočevar.  V dobrodelni košarici, ki so jo tokrat podarili Karitas, se je znašlo tudi nekaj brisač in posteljnine, ki so skupaj s higienskimi pripomočki in hrano tisto, kar dobrodelne organizacije  v teh dneh najbolj potrebujejo za pomoč socialno ogroženim družinam.

Če bi tudi sami radi podarili kakšno malenkost, lahko to naredite na naslednjem sejmu Smnj-na-plac! v soboto, 26. 4. 2014, ko se bodo ustvarjalci dopoldne pridružili Folklorni skupini Zeleni Jurij na njihovi prireditvi ob jurjevem, ob 14. uri pa bodo svoje stojnice postavili na ploščadi pred ZIK Črnomelj, kjer bodo skupaj z obiskovalci sejma praznovali Dan Zemlje.

Piše: Andreja Šober

Foto: Anže Skalja

 

Komentiraj