Smnj-na-plac: Dan Zemlje – 26. april 2014

Kdaj: 26. april 2014 med 14:00 in 19:00

Kje: V avli ZIK-a (Zavod za izobraževanje in kulturo) Črnomelj, Ulica Otona Zupančiča 1, 8340 Črnomelj

To soboto, 26. 4. 2014, bo v prostorih ZIK Črnomelj znova potekal sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj na plac, ki bo tokrat posvečen Dnevu Zemlje, še pred tem pa se bodo ustvarjalci pridružili Folklorni skupini Zeleni Jurij pri praznovanju jurjevega.

Mlade belokranjske ustvarjalke bodo svoje izdelke najprej predstavile med 9. in 12. uro pri črnomaljski cerkvi svetega Petra na prireditvi „Jurjevo, praznik pomladi“, na kateri bosta folklorni skupini Zeleni Jurij in Ivan Navratil predstavili črnomaljsko in metliško obredje ob prazniku svetega Jurija.

Smnj-na-plac se bo ob 14. uri nadaljeval na običajni lokaciji, v prostorih Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, kjer bodo obiskovalce vse do 19. ure poleg prodajnih stojnic pričakale tudi domače pekovske dobrote in ustvarjalne delavnice za stare in mlade. Tokrat jih bomo posvetili ekologiji, zato se bodo na njih obiskovalci naučili odsluženim stvarem podariti novo življenje. Otroci se bodo tako igrali s kartonom in plastenkami, nekoliko starejši pa bomo v roke poprijeli pločevinke in tekstil ter iz tega ustvarili uporabne predmete.

Ekološko bo obarvan tudi vrtnarski del Smnja, na katerem bodo člani biodinamičnega društva Lan odgovarjali na vprašanja obiskovalcev in jim nudili nasvete za naravi prijazno poljedelstvo. Ob 16.  uri bodo pokazali, kako se pripravljajo biodinamični preparati, obiskovalci pa bodo lahko s seboj odnesli vzorec preparata in ga doma tudi sami preizkusili.

V Za-menjalnici bo pod okriljem vseslovenskega gibanja Zelemenjava potekala izmenjava domačih sadik in semen, v sodelovanju s projektom Tekstilnica pa boste lahko po pomladanskem čiščenju omar odvečna oblačila zamenjali za druga. Vsi, ki želite oblačila podariti v dobrodelne namene, lahko to naredite v Vzajemni košarici, ki bo v sodelovanju z Rdečim križem zbirala tudi hrano, higienske pripomočke in igrače za socialno ogrožene družine.

Organizator in program dogodka:Smnj na plac

Dodatne informacije lahko dobite na telefonski številki 040 721 630 (Urša Pogačnik) in na stiblc@stiblc.si.

Foto: Anže Skalja

Komentiraj