Dan zemlje na sejmu Smnj-na-plac!

V soboto 26. aprila 2014 so se na sejmu vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac! v prostorih ZIK Črnomelj ponovno zbrali mladi belokranjski ustvarjalci, vrtičkarji, ljubitelji vsega lepega in ljudje toplih src in se skupaj poklonili Dnevu Zemlje.

Obiskovalce sejma so s svojimi izdelki znova navdušile mlade rokodelke, ki s klasičnimi tehnikami izdelujejo uporabne in okrasne predmete s pridihom sodobnosti. S svojimi stojnicami sta se jim pridružila še belokranjsko biodinamično Društvo Lan, ki je obiskovalcem prikazalo mešanje naravi prijaznih preparatov za bogatenje zemlje, ter medgeneracijski projekt Slovenske filantropije, Hiša sadeži družbe Črnomelj.

Ta se je predstavila tudi na eni od ustvarjalnih delavnic, na kateri so otroci iz kartonastih rolic ustvarjali darilno embalažo, medtem ko so v drugi delavnici najmlajši obiskovalci sejma pod vodstvom prostovoljke Nuše iz njih ustvarjali pisane živali. Dogajanje so v duhu Dneva Zemlje popestrili še z reciklažnimi delavnicami za odrasle, ki sta jih vodila prostovoljca Evropskega volonterskega servisa (EVS), ki bosta naslednjih nekaj mesecev preživela v Beli krajini.

Bogdan, ki prihaja iz Romunije, je tako obiskovalce učil kako iz odpadne embalaže izdelati uporabne predmete, Beograjčanka Marija pa je iz odsluženih oblačil ustvarjala nakit in torbice.  »Otroci so bili enkratni! To me je še najbolj razveselilo – njihova ustvarjalnosti, pa tudi starši, ki so imeli dovolj potrpežljivosti, da so jim pokazali, kaj lahko ustvarijo in kako se dela,« je po svoji prvi sejemski izkušnji povedala Marija.

Tokratni sejem je bil še posebej »zelen« zaradi izredno uspešne izmenjave domačih sadik in semen, ki poteka pod okriljem vseslovenskega gibanja Zelemenjava. »Menjali smo vse, od semen, sadik, zelišč, grmovnic in rožic; sadike paprik in paradižnikov so šle za med,« pravi vodja Za-menjalnice, Brigita Kočevar. »Na koncu nam je ostalo par sadik rožic in zelišč, ki pa smo jih podarili eni prav fajn vzgojiteljici v dragatuškem vrtcu.«  Zelo uspešna je bila tudi izmenjava oblačil in otroških igrač, ki jo prirejajo v sodelovanju s projektom Tekstilnica. Kočevarjeva pri tem opaža, da ljudje v Za-menjalnico ne hodijo več le iz radovednosti, pač pa iščejo točno določena oblačila.

V Za-menjalnici so obiskovalci Smnja za Rdeči križ v Vzajemni košarici zbrali tudi nekaj hrane in pripomočkov za osebno higieno. »Vesela sem dobrosrčnih ljudi in njihovega odziva, dobila pa tudi že prve pohvale za samo idejo,« še pravi Kočevarjeva.

Na tokratni prireditvi je organizatorjem pomagalo devet prostovoljcev, sicer pa tudi sama organizacija Sejma temelji na prostovoljnem delu. »Srce in bistvo sejma je vzajemnost, saj delovanje sejma brez nje ni mogoče, največji kos le-te pa prispevajo neutrudni prostovoljci, ki jih vodi prosta volja in veliko srce. Njim torej velik hvala, saj s svojim delom kažejo, da se vse da, če je volja,« dodaja idejna vodja in glavna organizatorka sejma Urša Pogačnik.

Na naslednji sejem vzajemnosti in kreativnih idej Smnj-na-plac! belokranjski ustvarjalci vabijo v soboto, 31. 5., ko bodo v retro obarvanem popoldnevu otrokom pokazali, kako se »po starem« zabavati brez elektronike, odraslim pa kako vintage oblačilom dodati sodoben pridih in kako zaplesati ob ritmih stare glasbe.

Piše: Andreja Šober

Foto: Anže Skalja

 

 

Komentiraj