Menjalnica v Novi Gorici – 17. maj 2014

Kdaj: 26. april 2014 med 14:00 in 17:00

Kje: Eda Center, Nova Gorica

Spet vas lepo vabimo na našo že tradicionalno Menjavo, ki bo to soboto, 26.o4.2o14 ob 14:oo do 17:oo v novogoriškem Eda Centru / v kolikor bo sončke smo pred glavnim vhodom, če bo dež pa v glavni avli Eda Centra.

Zelemenjava je postala v Sloveniji že kar pravi hit. Zelemenjave po Sloveniji rastejo hitreje kot gobe po dežju. Tokrat praznujemo 2. Vseslovensko Zelemenjavo pri kateri sodeluje že kar 21 slovenskih krajev, lani je bilo to število skoraj za polovico manjše. Novogoriška iniciativa Podružnica se lahko pohvali, da je ena izmed prvih v Sloveniji, ki je začela prirejati Zelemenjavo daleč stran od njenega rojstnega kraja – Ljubljane, prav tako redno – enkrat mesečno, kot tam, kjer se je ta zeleni dogodek začel. Juhu! Čestitajmo si! Mi in vsi, ki nam omogočate, da lahko mesečno redno menjamo domače dobrote, nasvete in pozitivo. Hvala in se vidimo!

“Zelemenjava” (zelenjava + menjava) je gibanje in skupnost za izmenjavo pridelkov naših vrtov, ki temelji na druženju in prostovoljnem delu posameznikov. Spodbujamo solidarnost, dobrosrčnost, druženje in spoštovanje dela naših rok. Pri menjavi “blago za blago” tako lahko sodelujemo vsi, ne glede na naš družbeni ali ekonomski položaj.

Na Zelemenjavi menjamo semena, sadike, pridelke, recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta. Cilj Zelemenjave je, da na solidaren in zabaven način poveže vse navdušence dobrot in lepot z domačega vrta ter to navdušenje raztrosi tudi med ostale someščane in sovaščane. Zelemenjava vabi vse brez izjeme: vrtnarske guruje in popolne začetnike, mlade in stare, take z enim samim lončkom na balkonu kot tiste s kilometrsko njivo. Pridite s polnimi žepi dobre volje, razveselili pa se bomo tudi vsake slaščice iz domače pečice.
Namig: Ker je pomlad čas sejanja in sajenja bomo na Zelemenjavi, kot vsi pravi vrtičkarji, radi zamenjali predvsem semena in sadike, ampak ne katerekoli. Sadike in semena naj bodo avtohtona in ekološke pridelave. Dobro je, da tudi zabeležite, kje so bila pridelana in katere sorte je seme / sadika.

www.zelemenjava.si
————————–————————–————————–—————-
Drugo Vseslovensko Zelemenjavo v Novi Gorici tokrat spremljajo še:
————————–————————–————————–—————-

▲ Predavanje o naravnih sredstvih za zaščito rastlin na vrtu | Predava Olga Železnik (Vrtnarija Majdin Gaj) ob 14:30
www.majdingaj.si

▲ Predavanje o ekološkem kmetijstvu in predstavitev Čibo.Sì | Predava Saša Regent (diplomirana inženirka ekološkega kmetijstva | Ekološka Kmetija Regent ) ob 15:30
www.cibo.si

▲ Iniciativa za waldorfsko šolo na Primorskem bo izvedla delavnico veselega sejanja in sajenja za najmlajše (od 15:00 do 16:00) . Otroci pridite v spremstvu staršev.
http://waldorf-go.eu/

▲ Kot vedno bo z nami tudi Tekstilnica, kjer boste lahko zamenjali svoja oblačila.
www.tekstilnica.si
————————–————————–————————–—————-
Pridružujemo se tudi akciji zbiranja sredstev za malega Reneja – Pomagajmo Reneju. Prispevali boste lahko kar na licu mesta v za to namenjeno škatlico.
www.helprene.com
————————–————————–————————–—————-
Vabljeni!

Komentiraj